Spectrul trăirilor umane este unul complex și dinamic, iar cele mai fericite momente sunt însoțite de teamă pentru doi din trei români, arată un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research.
Spre exemplu, arată studiul, aproape 8 din 10 români consideră că venirea pe lume a unui copil reprezintă principalul moment de împlinire în viață, fiind totodată o experiență care, pentru 61% dintre români, e precedată de un nivel ridicat sau foarte ridicat de teamă.
Venirea pe lume a copilului/ a copiilor este urmată în topul principalelor experiențe de viață care fac inima românilor să bată mai tare de căsătorie (37%) și absolvirea facultății sau a masterului (33%), precum și de schimbarea locului de muncă (28%) și de cultivarea unui nou hobby sau a unei noi pasiuni (27%).
Achiziția unor bunuri materiale, precum o locuință nouă (22%) sau un autoturism (17%), deși generează bucurie, sunt menționate de către românii respondenți la finalul clasamentului, confirmând astfel că experiențele non-materiale aduc un sentiment mai mare de împlinire.
Fiecare nouă etapă a vieții vine cu o doză mare de imprevizibil, care generează de cele mai multe ori sentimente de teamă. Astfel, schimbarea jobului aduce un sentiment de frică sau chiar anxietate pentru jumătate dintre români, în timp ce absolvirea școlii este precedată de sentimente puternice de teamă pentru 47% dintre respondenți. Alți 44% dintre români asociază teama cu achiziția unei locuințe, în timp ce 40% au un sentiment de teamă când vine vorba despre căsătorie.
4 dintre 10 români consideră că teama este un semn că trebuie să se pregătească mai bine pentru viitor. Fie că este vorba de venirea pe lume a unui copil sau de o achiziție imobiliară, teama resimțită odată cu aceste experiențe este considerată a fi una pozitivă pentru 37% dintre români, deoarece îi ajută să ia măsuri pentru o pregătire cât mai bună și un nivel crescut de grijă. Alți 63% consideră că teama este și un puternic factor de motivație, mai ales în contexte precum căsătoria, schimbarea jobului sau găsirea unei noi pasiuni.
Pentru 33% dintre români, sănătatea proprie și bunăstarea copilului sau a copiilor sunt prioritare. 27% își menționează partenerul sau partenera în vârful listei de priorități, 7% părinții și doar 3%, respectiv 2% cariera și cultivarea pasiunilor. Bunurile materiale nu sunt, conform studiului realizat pentru Allianz Țiriac, printre priorități, doar 2% plasând locuința pe prima poziție și 1% alte bunuri aflate în proprietate.
Cu toate acestea, locuința și cariera sunt printre primele lucruri de care românii consideră că trebuie să aibă grijă în mod direct, acestea fiind menționate înaintea partenerului/partenerei, respectiv a copiilor și părinților.
Totodată, studiul arată că grija se materializează în special prin precauție și prin sprijin acordat oricând este nevoie, urmate de produsele care oferă confort și siguranță. Cu toate acestea, doar 36% dintre români sunt total de acord că asigurarea de viață este un mod de a avea grijă, în timp ce 33% dintre aceștia sunt parțial de acord. Aproximativ jumătate pot numi cel puțin un produs de asigurare de viață – cele mai cunoscute fiind asigurarea de viață cu beneficii pentru copii și pachetele cu economisire sau cu protecție financiară.
Studiul a fost realizat de către Reveal Marketing Research pentru Allianz-Țiriac Asigurări, pe un eșantion reprezentativ de 603 respondenți, din mediul urban, cu educație și venit peste medie și cu vârsta între 30 și 50 de ani.